Najnowsze wiadomości

29 kwietnia 2024 18:49

Kurczak fajitas



Trzymanie się super-chudego biustu z kurczaka jest kluczem do tworzenia super-żywnościowych fajit, a także dostarcza nam wspaniałego źródła białka, dzięki czemu nasze mięśnie pozostają silne i zdrowe. Wzbogacam warzywko o paprykę, bakłażan i awokado, pomagając w przyjęciu dobrego jedzenia, a także naprawdę fajnie jest podać je przy stole, pozwalając każdemu wykopać i zbudować swój własny.

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka łyżeczki chipsowej sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 x 200 g bez skóry piersi z kurczaka z chowu na wolnym wybiegu
  • 3 papryki wielobarwne
  • 1 duży bakłażan
  • 2 limonki
  • 1 kiść świeżej kolendry , (30g)
  • 1 dojrzały awokado
  • 4 tortille pełnoziarniste z dużymi nasionami
  • 50 g sera feta

Metoda:

  1. Włożyć 1 łyżkę oleju do miski z octem, sosem chilli, oregano, papryką i szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Rozdrobnić nieobrany czosnek w rozdrabniaczu do czosnku i wymieszać razem.
  2. Cebulę obrać i pokroić na pół, pokroić w kliny o grubości 1 cm, a następnie pokroić kurczaka wzdłuż na grubość 1 cm i wrzucić oba do marynaty. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na noc.
  3. Zaczerń całą paprykę i bakłażan na bezpośrednim ogniu na płycie grzewczej lub w patelni na wysokim ogniu, aż do zwęglenia i pęcherzyków na całej powierzchni.
  4. Paprykę wrzucić do miski i przykryć folią samoprzylepną na 10 minut, a następnie zdrapać większość czarnej skórki, odrzucając łodygi i nasiona.
  5. Odciąć skórę od bakłażana i obciąć jego końce. Całość pokroić w plastry o grubości 2 cm, ułożyć na półmisku z sokiem z 1 limonki i kilkoma zerwanymi liśćmi kolendry, a następnie spróbować i doprawić do perfekcji.
  6. Ugotuj kurczaka i cebulę w całej tej pięknej marynacie na dużej nieprzywierającej patelni na średnim, wysokim ogniu przez 6 do 8 minut lub do momentu ugotowania, obracając się do połowy.
  7. Obrać, odcedzić i drobno pokroić awokado, a następnie wycisnąć sok z połowy limonki.
  8. Ogrzewać tortille na suchej patelni przez 30 sekund, a następnie ogrzewać w czystym ręczniku do herbaty. Zabierz to wszystko na stół, z fetą i pozostałymi liśćmi kolendry, i niech każdy zbuduje swój własny.

Porady

ŁATWE ZMIANY
- Przyjmij zasadę veg-packed fajitas i zróżnicuj swoje białko - pomyśl o paskach wołowiny, krewetkach lub nawet kawałkach halloumi.
- Możesz zamienić się na dowolne miękkie zioło, a nawet rzeżuchę wodną lub rukiewkę.
- Podawałam tu już fety, ale nie krępujcie się użyć jakiegokolwiek sera.