Kurczak fajitas
Trzymanie się super-chudego biustu z kurczaka jest kluczem do tworzenia super-żywnościowych fajit, a także dostarcza nam wspaniałego źródła białka, dzięki czemu nasze mięśnie pozostają silne i zdrowe. Wzbogacam warzywko o paprykę, bakłażan i awokado, pomagając w przyjęciu dobrego jedzenia, a także naprawdę fajnie jest podać je przy stole, pozwalając każdemu wykopać i zbudować swój własny.
Składniki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka stołowa octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka łyżeczki chipsowej sosu Tabasco
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2 x 200 g bez skóry piersi z kurczaka z chowu na wolnym wybiegu
- 3 papryki wielobarwne
- 1 duży bakłażan
- 2 limonki
- 1 kiść świeżej kolendry , (30g)
- 1 dojrzały awokado
- 4 tortille pełnoziarniste z dużymi nasionami
- 50 g sera feta
Metoda:
- Włożyć 1 łyżkę oleju do miski z octem, sosem chilli, oregano, papryką i szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Rozdrobnić nieobrany czosnek w rozdrabniaczu do czosnku i wymieszać razem.
- Cebulę obrać i pokroić na pół, pokroić w kliny o grubości 1 cm, a następnie pokroić kurczaka wzdłuż na grubość 1 cm i wrzucić oba do marynaty. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę, najlepiej na noc.
- Zaczerń całą paprykę i bakłażan na bezpośrednim ogniu na płycie grzewczej lub w patelni na wysokim ogniu, aż do zwęglenia i pęcherzyków na całej powierzchni.
- Paprykę wrzucić do miski i przykryć folią samoprzylepną na 10 minut, a następnie zdrapać większość czarnej skórki, odrzucając łodygi i nasiona.
- Odciąć skórę od bakłażana i obciąć jego końce. Całość pokroić w plastry o grubości 2 cm, ułożyć na półmisku z sokiem z 1 limonki i kilkoma zerwanymi liśćmi kolendry, a następnie spróbować i doprawić do perfekcji.
- Ugotuj kurczaka i cebulę w całej tej pięknej marynacie na dużej nieprzywierającej patelni na średnim, wysokim ogniu przez 6 do 8 minut lub do momentu ugotowania, obracając się do połowy.
- Obrać, odcedzić i drobno pokroić awokado, a następnie wycisnąć sok z połowy limonki.
- Ogrzewać tortille na suchej patelni przez 30 sekund, a następnie ogrzewać w czystym ręczniku do herbaty. Zabierz to wszystko na stół, z fetą i pozostałymi liśćmi kolendry, i niech każdy zbuduje swój własny.
Porady
ŁATWE ZMIANY
- Przyjmij zasadę veg-packed fajitas i zróżnicuj swoje białko - pomyśl o paskach wołowiny, krewetkach lub nawet kawałkach halloumi.
- Możesz zamienić się na dowolne miękkie zioło, a nawet rzeżuchę wodną lub rukiewkę.
- Podawałam tu już fety, ale nie krępujcie się użyć jakiegokolwiek sera.